.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012



Rabu, Disember 14, 2011

Hatrik Inovasi Perak

Teman amat bersyukur kerana telah mengukir sejarah peribadi tersendiri iaitu sejak tahun 2008 hingga 2011 teman telah diberi kepercayaan oleh rakan-rakan sebagai pembentang bagi projek-projek inovasi dalam pertandingan inovasi perkhidmatan awam peringkat negeri Perak  3 tahun berturut-turut. Dan sejak tahun 2008 hingga 2011 itu juga, kami telah berjaya menjadi johan inovasi peringkat Negeri Perak (kecuali 2010 pertandingan inovasi tidak dianjurkan oleh kerajaan Negeri Perak kerana proses perubahan peraturan oleh MAMPU). Kejayaan ini adalah satu hatriks melalui projek: 
  1. Sistem Pendaftaran Pelajar (e-Daftar) - Johan Inovasi Negeri Perak 2008 
  2. Sistem Pendaftaran Aset Alih Kerajaan (e-SPA) - Johan Inovasi 2009 
  3. Sistem Tempahan Bilik Kuliah (e-Chopp) - Johan kumpulan KIK Negeri Perak 2010 
  4. Sistem Pangkalan Data Kompetensi (myKompetens) - Johan Inovasi Negeri Perak 2011 
Selama tiga tahun berturut-turut teman telah diberi penghormatan untuk membuat pembentangan dan telah membuahkan hasil. Dengan persaingan yang sengit dari pelbagai agensi, jabatan kerajaan dan kementerian, serta syarat yang ketat oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Perak sebagai penganjur, kumpulan inovasi kami terus unggul serta dapat mengharunginya. Malah yang paling manis, pengiktirafan yang diberi bukan sahaja oleh panel-panel dari sektor awam tetapi juga oleh panel-panel dari sektor swasta. Faktor kejayaan dalam semua aktiviti ini adalah semangat esprit de corp dalam kumpulan inovasi.
Baca selanjutnya ...

Isnin, Disember 05, 2011

Target Setting: Adakah dari mimpi?

Teman tertarik dengan ucapan penggulungan Presiden UMNO dengan menyebut tentang target setting. Ini menunjukkan beliau adalah orang yang mempunyai gaya pengurusan yang sistematik. Semasa ucapan penggulungan Perhimpunan Agung 2011, Presiden UMNO telah menyatakan sasaran beliau pada persidangan. Terdapat 4 sasaran dinyatakan, iaitu:
"Saya telah berfikir apakah agaknya harapan saya kepada persidangan agung UMNO kali ke-62 ini. Tentu kalau kita buat sesuatu kerja, sama ada kerja amal, kerja ilmu, kerja politik, kita mesti meletakkan beberapa sasaran sama ada sasaran itu tersurat atau tersirat.
Saya hendak berkongsi pada sidang perwakilan bahawa saya telah menetapkan empat sasaran yang kalau tercapai maka persidangan ini boleh dianggap sebagai amat berjaya.
Sasaran pertama saya agar persidangan ini menggambarkan UMNO adalah parti bersatu dan ampuh barisannya, supaya bukan saja orang di dalam dewan ini mempunyai gambaran itu tetapi juga berjuta-juta di luar yang melihat melalui peti televisyen dan yang ada di dalam ruang luar PWTC.

Yang kedua, saya hendak melalui persidangan ini sebab ramai menyebut kemungkinan persidangan ini terakhir sebelum pilihan raya. Orang yang menyebutnya - menggambarkan bahawa kita berada dalam keadaan kesiapsiagaan yang amat baik, bersedia untuk turun ke medan bakti berjuang habis-habisan agar UMNO kembali sebagai parti bermaruah dan bermartabat.
Yang ketiga saya ingin supaya melalui persidangan ini kerajaan mendapat sokongan untuk membawa perubahan yang besar kepada negara yang kita telah menggagaskan sebagai pelan transformasi nasional, mendapat mandat yang sepenuhnya daripada sidang perwakilan pada kali ini.
Dan yang keempat saya inginkan segala-gala yang menjadi perisian pada persidangan ini memberi isyarat dan mesej yang amat jelas bahawa rakyat Malaysia seramai 12.4 juta pengundi dan 28 juta rakyat keseluruhannya meletakkan keyakinan bahawa UMNO akan membawa negara kita dan rakyat Malaysia ke arah masa depan yang lebih cemerlang. Mereka tidak akan kecewa kalau diletakkan pengharapan di atas bahu dan jemala UMNO."
Namum, jika ketika ini baru diungkap, maka teman terfikir-fikir kenapa sasaran (target setting) baru difikirkan oleh presiden UMNO di akhir perhimpunan?. Sedangkan dalam pengurusan yang sistematik seperti berasaskan KPI dan berorentasikan standard kualiti, target setting merupakan kayu ukur yang patut telah ditetapkan awal-awal sebelum sesuatu kerja, sesuatu aktiviti atau cadangan penyelesaian masalah. Kenapa tidak digagaskan semasa ucapan pembukaan? Adakah presiden tidak merancang secara sistematik sebelum membuat perhimpunan? Apa pula indikator pencapaian target yang difikirkan itu?

Target setting (sasaran) adalah merupakan gaya pengurusan berasaskan preatasi yang selalu dilakukan oleh organisasi yang amat mementing pencapaian akhir.Target yang baik adalah bermula prestasi semasa diukur dan disertai bagaimana tindakan yang membolehkan organisasi berjaya dengan penambahbaikan yang dilakukan.
Di antara perkara yang anda boleh dipertimbangkan adalah:
  • Sejauhmana perkhidmatan yang diberi oleh parti sepadan dengan keperluan yang diperlukan?
  • Dalam banyak-banyak perkhidmatan parti, manakah yang berjaya seperti dirancang? 
  • Apakah sebenarnya masalah yang berlaku di sebalik perkhidmatan yang ditawarkan oleh parti? 
  • Adakah pemantauan yang kerap dilakukan dalam semua aspek? 
Dengan menjawab persoalan tersebut, ia akan memandu pengurus parti atau organisasi menambahbaik prestasi. Dengan kaedah ringkas tersebut ia akan dapat membentuk key performance indicators (KPIs). Dalam masa yang sama perlu ada data dan cara terbaik untuk mengukur KPI yang menjadi bukti kejayaan kepada target setting.
Baca selanjutnya ...

Ahad, Disember 04, 2011

Khalid al-Walid atau Burung Walet

Selama 3 hari berturut-turut teman mengikuti dan menganalisis program bual bicara di TV3 secara langsung dari PWTC sempena Perhimpunan Agung UMNO 2011. Kesemua panel dalam kalangan UMNO tersebut, mengulas isu utama dalam perhimpunan kali ini berkenaan ''winnable candidate'.

Dalam ucapan dasar Presiden UMNO semasa perhimpunan Agung UMNO 2011 telah berpesan kepada perwakilan bahawa beliau akan memilh calon PRU13 nanti adalah 'winnable candidate'. Dengan menyorot sejarah Islam beliau menyatakan:
Kita mahu pengikut seperti Khalid al-Walid yang taat mengundur diri sebagai panglima perang apabila diarahkan oleh Khalifah dan hanya ikut serta sebagai soldadu biasa. Sekalipun sedang berada dikemuncak karier, menurut sejarahnya tidak pernah kalah perang.
Seterusnya, Usamah bin Zaid, seorang anak muda belasan tahun yang setia menurut arahan mengepalai pasukan tentera Islam walaupun bukanlah seorang panglima yang berpengalaman di medan perang
Sejarah yang dipetik oleh presiden adalah sejarah kecemerlangan zaman pemerintahan Islam di mana semua aktor telah dan pernah ditarbiyah langsung oleh Rasulullah saw.

Soalnya sekarang, mampukah ahli UMNO  yang telah sebati sebahagian besarnya dalam kalangan ahli, ketua cawangan, ketua bahagian, penyandang ADUN dan penyandang ahli Parlimen menghadapi situasi perlucutan kuasa atau tidak dipilih sebagai calon. Sedar atau tidak sedar, mereka sebenarnya telah lama menganut fahaman bahawa jawatan parti adalah satu pelaburan yang lumayan. Itu sebab beberapa ketika dahulu isu panas yang selalu disebut-sebut dalam UMNO adalah POLITIK WANG ketika pemilihan jawatan-jawatan dalam UMNO. Dari jawatan peringkat AJK cawangan hingga ke peringkat presiden sehingga ramai ahli UMNO digantung keahlian pada 2009, malah jawatan presiden telah diputus tidak dipertandingkan dek kerana politik wang tersebut. Istilah 'main belakang', 'cah keting', pembelot, pengkhianat dan sebagainya, adakah benar-benar dapat dipadamkan selepas persidangan tersebut apabila mereka tidak dipilih? Sanggupkah ahli-ahli UMNO yang telah melabur beribu-ribu RM (malah ada yang berjuta) mempromosi diri dan melobi diri untuk membina sebagai imej calon calon pilihanraya, melepaskan pelaburan mereka begitu saja? 

Jawapan kepada persoalan tersebut hanya akan terjawab ketika mana semboyan PRU13 dicanang dan pembubaran parlimen telah diumumkan. Jika sorakan dan tepukan dalam perhimpunan diambilkira, itu baru retorika. Mari kita sama-sama saksikan pula episod lakonan ahli UMNO hasil tarbiyah Presiden UMNO versi Perhimpunan Agung 2011. Adakah mereka sama sikap seperti Panglima Khalid al-Walid atau  sama macam Burung walit? (Sifat burung walit ni adalah mendiamkan diri dan mendengar bunyi twitter yang mengasyikkan sambil memejamkan mata macam ragam perwakilan mendengar perbahasan...atau  mendiamkan diri dan mendengar bunyi twitter yang mengasyikkan pabila tidak dipilih sebagai calon).


Baca selanjutnya ...

Sabtu, Disember 03, 2011

Ubat KK Untuk Sakit Lutut

Teman selalu buat satu analogi di dalam kuliah tentang cerita seorang doktor dalam sebuah desa. Satu hari doktor didatangi oleh 3 orang pesakit bernama Pak Ali, Pak Abu dan Pak Samad. Mula-mula Pak Ali masuk ke dalam bilik doktor. Apabila ditanya oleh doktor tersebut tentang masalah Pak Ali, beliau menjawab "saya dah seminggu sakit pinggang". Lalu doktor memberi ubat KK (Paracetamol atau selalu dikenali oleh orang kampung panadol). Kemudian Pak Abu pula masuk berjumpa doktor. Pak Abu memberitahu dia dah seminggu sakit lutut. Doktor pun memberi Pak Abu ubat KK juga. Kemudian Pak Samad pula masuk berjumpa doktor. Beliau mengadu telah demam 2 hari. Doktor dengan senang hati memberi ubat KK juga.

Jika anda adalah pemerhati kepada tingkahlaku doktor berkenaan, sudah tentu anda akan memberi komen yang negatif kepada doktor tersebut. Macam-macam kata-kata nista dan kutukan akan terhambur di mulut kita. Agak-agaknya dari ketiga-tiga pesakit tersebut, siapakah yang akan mendapat kesan positif dari ubat KK yang diberi?....Jawapan anda sudah tentulah Pak Samad...kerana sesuai penyakit dan ubat. 

Itu adalah satu analogi yang digambarkan melalui satu scenario kampung.

Sekarang kita tinjau pula tindakan pendidik di dalam kelas mereka? Apakah mereka telah membuat analisis  keperluan dan gaya pembelajaran anak-anak didik semasa mereka menyampaikan ilmu pengetahuan dalam kelas? Jika mereka menggunakan satu pendekatan sahaja, tanpa mengambil kira keperluan dan gaya pembelajaran, maka sama lah pendidik tersebut dengan doktor kampong yang memberi ubat KK tanpa mengambil kira penyakit.

Sedangkan di menara gading, ilmu pedagogi dan ilmu psikologi dikaji dan dihayati....tetapi kenapa di sekolah secara realiti...ilmu itu diketepi. Alasan yang selalu diberi adalah silibus, arahan GB, arahan PPD arahan JPN dan sebagainya. Akhirnya 70 peratus pelajar dalam kategori 'sederhana' menjadi mangsa.

Ilmuan selalu meminta para pendidik melihat gaya belajar seperti Model VAK (visual, audiotori, kinestatik). Berapa orang pendidik menganalisis kecenderungan pelajar dari aspek VAK ini. Berapa orang pendidik telah menilai potensi anak didik mereka berdasarkan  kecerdikan kepelbagaian semasa mereka menyampaikan pengajaran? Apa yang pasti, hari - hari mereka menggunakan pendekatan yang sama kerana matlamat mereka adalah menghabiskan silibus. Jadi, malanglah bagi anak-anak yang kreatif (dalam pelbagai aspek kecerdasan) tidak dapat dicungkil potensi diri mereka secara optimum tetapi yang mendapat manfaat adalah segelintir pelajar yang dapat menyesuaikan diri dengan pendekatan yang diamalkan tersebut.

p/s agak-agaknya la... ini mungkin salah satu faktor ramai pelajar perempuan di IPTA...sebab pendekatan P&P yang selalu digunakan itu memang sesuai kepada sebahagian besar pelajar tersebut.

Baca selanjutnya ...

Jumaat, Disember 02, 2011

Pemikiran Kreatif dan Inovatif Pelajar vs Pemikiran Dinosaur

Pada tahun 2005, teman telah mengenali seorang sahabat yang sebaya teman menerusi voice conference menggunakan Yahoo! Messenger (YM). Beliau telah menetap di UK sejak 1984 serta telah berkeluarga. Pasangan tersebut berasal dari Tanah Cik Siti Wan Kembang telah membuka firma akauntan di bandar London. Dalam banyak-banyak topik perbualan, satu topik yang teman nak kongsi bersama di ruang ini iaitu tentang pendidikan anak-anak.

Soal sahabat teman kepada teman, "berapa berat purata bag anak you bila ke sekolah?".. Teman menjawab, "hampir 8 kilo". "Kenapa soalan itu ditanya", tanya teman. Beliau menjawab, "anak-anak kami di UK ni pergi sekolah bawa botol air dan makan tengahari". "Habis dema belajo apa kalau tak bawa buku?", tanya teman. "Mereka ajar anak-anak kami tentang kemahiran berfikir dan kemahiran menyelesaikan masalah melalui interaksi pembelajaran seharian." balas sahabat teman.
Maka terfikirlah dibenak hati teman, patutla mereka mempunyai daya fikir dan daya mengatasi masalah yang tinggi kerana sejak di sekolah rendah telah diasah agar tajam berfikir.

Di Malaysia bukan tiada kemahiran berfikir itu diterapkan dalam P&P seperti melalui KBKK, ada!, tetapi kenapa tidak berjaya?  Jika mereka ini diberi masalah dunia realiti untuk di atasi, belum tentu mereka ini dapat mengatasi dengan kreatif. Mungkin kerana di akhirnya nanti, kejayaan sistem pendidikan diukur pencapaiannya dengan peratus berapa orang dapat 5A. Kelulusan keseluruhan menjadi ukuran sama ada sekolah itu bend 1, 2 atau 3. Akhirnya anugerah kecemerlangan biasanya jatuh kepada pelajar yang kuat daya ingatan dan hafalan.  Jadi, apabila peratus pencapaian akademik jatuh, JPN akan salahkan PPD, PPD akan salahkan sekolah, dan sekolah akan salahkan cikgu. Cikgu juga jadi mangsa.

Jadi, bagaimana kita mahu menggarapkan kemahiran berfikir dan penyelesaian masalah dalam dunia pendidikan di Malaysia? Perbualan kami panjang itu sehingga hari ini masih segar dalam ingatan.

Bila rakan teman Tn. Hj. Mohd Nor bertanya teman dengan membawa satu scenario di bawah:


“Sebatang besi buruk bernilai RM5, jika anda mengambil besi buruk tersebut dan hasilkan ladam kuda nilainya akan berganda menjadi RM50.50, dan jika besi tersebut digunakan untuk membuat jarum nilainya akan meningkat kepada RM3,285. Jika anda menghasilkan spring jam ia akan bernilai RM250,000.
Perbezaan antara RM5 dan RM250,000 adalah KREATIVITI, REKA CIPTA dan INOVASI”
Cuba kita fikir-fikirkan dan bagaimana kita boleh membawa anak didik berfikiran.
Apa yang teman dapat komen adalah kita perlu bekalkan anak-anak didik kita kemahiran yang begitu kritikal iaitu bukan sahaja kemahiran berfikir kreatif dan kritis serta menyelesaikan masalah tetapi juga Kemahiran Abad 21 . Menurut Tony Wagner dalam buku, The Global Achievement Gap menyatakan  7 kemahiran yang perlu untuk anak-anak:

  • Critical Thinking and Problem Solving
  • Collaboration across Networks and Leading by Influence
  • Agility and Adaptability
  • Initiative and Entrepreneurialism
  • Effective Oral and Written Communication
  • Accessing and Analyzing Information
  • Curiosity and Imagination
Oleh itu sebagai pendidik zaman baru ini, guru perlu persiapan dari aspek ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam memberi anak didik 7 Kemahiran abad 21 agar survival mereka terjamin.

Zaman mereka (Generasi Y) tidak sama dengan zaman kita (Generasi X). Menurut satu kajian online yang dibuat oleh NetDay’s Speak Up Day for Students 2004 yang melibatkan 55,000 pelajar K-12 dari seluruh US dengan soalan terbuka:

“In the future, you will be the inventors of new technologies. What would you like to see invented that you think will help kids learn in the future?”

Jawapan mereka adalah berkisar kepada 4 perkara iaitu:

  1. Peranti digital yang kecil berbagai fungsi yang diselaraskan dengan arahan dari suara pengguna
  2. Akses kepada internet berkelajuan tinggi, tanpa wayar untuk digunakan di sekolah dan rumah menggantikan buku.
  3. Tutor berbentuk inteligen sistem yang membantu membuat kerja rumah dan mengakses sumber, bagi menyelesaikan masalah seperti matematik 
  4. Mereka perlu dilengkapkan dengan  cara belajar dan menyiapkan kerja sekolah menggunakan teknologi (termasuk learning games, virtual world experiences, on line classes, doing school work on the computer or on line, digital teachers, e books, and personalized learning.)
Ini adalah pandangan mereka  hasil pemikiran kreatif dan inovatif para pelajar kecil di Amerika tentang gaya pembelajaran mereka pada masa hadapan [ada tahun 2004. Oleh itu, siapakah guru yang akan mengendalikan mereka ini nanti dalam tahun 2020? Mahu tidak mahu guru perlu perlengkapkan diri supaya tidak digelar DINOSAUR


Baca selanjutnya ...

Panduan Skema Inventor

Kadang-kadang kita menggunakan ilmu rasa. Itu sebabnya bila orang akan bercakap, mereka menggunakan perkataan..."saya rasa....." . Kadang-kadang kita merasakan apa yang kita lakukan tidak bernilai...maka mereka pun berkata..." saya rasa.... benda ni bukan ada apa-apa pun, kecik je....." Ini satu kesilapan.

Ramai dalam kalangan kita telah mereka cipta sesuatu peralatan, idea dan bahan untuk menjadikan setiap proses kerja harian cekap dan berkesan. Namun apabila idea, alat dan bahan tersebut hendak diketengahkan, kita menghadapi masalah. Apa yang perlu dibentangkan? Di sini ada beberapa panduan pembentangan  untuk tujuan pertandingan. Antara aspek yang boleh diberi perhatian adalah:

Penyataan Idea Baru yang dicipta (Pemberat 25)


1. Kreativiti
 a) Keaslian; atau
b) Adaptasi
       
Jika bahan adalah asli, ia akan memberi markah yang tinggi jika masuk pertandingan.

Hasil Inovasi - Output (Pemberat 30)

 2. Tahap pelaksanaan
a) Secara penuh (melepasi peringkat percubaan); atau
b) Percubaan (di peringkat prototaip)

Jika hanya baru sendiri pakai dan hanya untuk cuba-cuba sahaja, markah adalah rendah. Jika telah diguna secara meluas dan diseragam pada seluruh organisasi, ini adalah terbaik.

3. Replicability
a) Boleh dilaksanakan terus di pelbagai tempat: atau
b) Boleh dilaksanakan dengan pengubahsuaian mengikut keperluan tanpa melibatkan kos yang tinggi.

Jika idea, alat atau bahan boleh terus digunakan oleh mana-mana organisasi, mungin disebabkan pekeliling yang sama, standard kualiti yang sama dll, ini adalah terbaik.

Impak Inovasi - Outcome (Pemberat 40)

 4. Efisien (Kecekapan)
a) Jimat masa
b) Jimat kos
c) Tingkatkan produktiviti
d) Mudah digunakan (user- friendly)

Nyatakan jumlah RM dan masa yang dijimatkan dengan menyertakan kiraan dan bukti penjimatan serta pengesahan dari pegawai kewangan/juruaudit

5. Signifikan
a) Tinggi (Impak kepada Perkhidmatan Pendidikan); atau
b) Sederhana (Impak kepada organisasi); atau
c) Rendah (Impak kepada bahagian / seksyen / unit)
 
Nyatakan impak dalam bentuk boleh diukur supaya memberi gambaran kepentingan idea atau alat yang dicipta

Pengurusan (Pemberat 5)

6. Komitmen
    Pengurusan Atasan telah memberi sokongan dari segi:
Sumber kewangan
Sumber manusia
Insentif
Penghargaan
Peralatan

Nyatakan bagaimana aspek di atas telah dilaksanakan berserta bukti.


Dengan dokumentasi serta produk yang inovatif, idea yang pada asal yang kita anggap kecil akan menjadi suatu hasil rekaan yang memberi impak besar kepada negara. Sebagai satu contoh sebuah cawangan imigresen daerah, telah mereka prosedur baru proses kerja dalam menangani PATI (pendatang). Kita merasakan bahawa satu flow chart tentang proses kerja adalah perkara biasa. Hanya sekeping kertas. Namun, apabila dibentangkan dengan menggunakan kriteria-kriteria di atas terutama aspek kesignifikanan (impak), ia telah dilihat sebagai idea besar dan telah memenangi pertandingan inovasi peringkat negeri. 
Baca selanjutnya ...

Khamis, Disember 01, 2011

Kejayaan Pemimpin Futuristik

Para pemimpin sentiasa diperhati, baik dari segi pemikiran, tindakan dan sikap. Mereka akan dijadikan contoh teladan dan sumber inspirasi. Untuk mengekalkan kualiti tersebut, team-work atau amal jama’i diperlukan supaya komitmen serta iltizam dalam gaya fikir dan tindakan akan sentiasa tekal.

Pemimpin yang bersifat idealistik dan mempunyai pandangan yang futuristik sentiasa memerlukan pengetahuan baru dan sentiasa kreatif. Oleh itu sumber kepada pengetahuan ini adalah dari sumber manusia dan bukan manusia. Sebagai seorang pemimpin, sumber manusia (think tank) amat popular digunakan. Namum ada pemimpin yang salah membuat pemilihan sumber manusia tersebut.

Di antara persoalan dan senarai semak pemimpin yang mempunyai idealisme tersebut adalah: 
  1. Siapakah yang di kelilingi oleh pemimpin tersebut? Adakah pengampu, oportunis, atau ilmuan kreatif dan futuristik?
  2. Bagaimana idea kreatif dan konstruktif ini dapat dirancang dan digarap untuk menjadi kenyataan? 
Jika ia mempunyai visi dan idea yang futuristik tetapi di kelilingi oleh pengampu dan golongan opoturnis dan gagal mengimplentasi idea menjadi realiti, ini adalah kegagalan seseorang yang bernama pemimpin.
Baca selanjutnya ...

Awas Pemimpin Jumud


Dalam ucapan Presiden UMNO di Perhimpunan Agong 2011 telah menyentuh tentang cabaran besar iaitu menghadapai pengaruh media sosial. Kenapa ini cabaran, senjata dan pengaruh baru? Kerana media sosial sangat berkuasa dalam semua bidang baik aspek politik, ekonomi atau pendidikan. Ada yang menyatakan media sosial menyebabkan pelbagai kekacauan tetapi mahu tidak mahu ia adalah alat untuk menjamin individu mampu bersaing dan relevan dalam dunia baru. 

Ahli techno savvy mempunyai kuasa baru ini. Para pemimpin perlu membina kuasa dengan kerjasama generasi techno-savvy ini. Pemimpin yang berjaya, jika mereka mengoptimum kepakaran tersebut dan penggunaan teknologi media ini dengan maksimum. 

Pemimpin organisasi, pemimpin masyarakat dan pemimpin komuniti perlu mencipta kuasa dalam era media sosial kerana ia akan menguasai 3 bidang dan sentiasa relevan.

  1. Media ini berkait dengan manusia dan komunikasi. Media ini akan memastikan keberadaan kita dalam media baru seperti Facebook dan Twitter. Media baru adalah tetang teknologi connectivity dan communication.  Dengan sifat media sosial yang bercirikan globalisasi dan amalgamasi,  telah membuka pintu yang lebih besar kepada peluang dan ruang komunikasi. 
  2. Media ini mampu mencipta Persepsi dan Kepercayaan. Penggunaan media ini akan membantu individu membina imej, rapport dan membina kepercayaan. Dengan meletakkan sentiasa diri individu sebagai objek di hadapan orang ramai dengan lebih dekat, ia akan membina populariti, kesukaan, keselesaan dan keuntungan kepada individu tersebut.
  3. Saling berkait dan Konvergen. Satu kelemahan biasa yang berlaku dalam kalangan pengguna web adalah selepas satu artikel dipos di internet, ia dibiarkan tanpa dilawati. Namun, kini teknologi web telah boleh dipaut dengan berbagai media sosial lain seperti  two-faced book, twitter, dan perkhidmatan lain. Banyak cara mengintergrasi pos ke beberapa sosial network lain yang boleh dimanfaatkan. Ping.fm boleh feed pos kepada lebih 40 platform media social. Oleh itu penyebaran akan lebih meluas dan berkesan

Oleh itu, para pemimpin yang telah sedar tentang kepentingan senjata baru adalah pemimpin yang akan sentiasa relevan.
Baca selanjutnya ...

Generasi Y Dalam Sektor Pekerjaan

Generasi Y yang lahir sejak 1980an kini sedang memasuki bidang pekerjaan. Dianggarkan terdapat 70 juta orang seluruh dunia. Oleh itu beberapa pengubahsuaian perlu dilakukan. Jika pengubahsuaian gagal dilakukan, gap generasi berlaku. Contoh perbezaan gap generasi adalah seperti generasi Y mendapat pengetahuan dengan peranti teknologi  tetapi golongan "dinosaur"  mendapakan maklumat melalui buku. Oleh itu, ada beberapa trait atau ciri yang boleh dilihat dalam kalangan Generasi Y ini yang boleh dijadikan panduan kepada para pengurus kategori “dinosaur”:

Tech-Savvy:
Mereka membesar dengan teknologi dan di kelilingi oleh peranti seperti BlackBerrys, laptop, telefon bimbit dan lain-lain gadgets. Generation Y sentiasa boleh dihubungi dalam 24 jam sehari dan 7 hari seminggu. Generasi ini berhubung dengan e-mail, SMS berbanding secara bersemuka.

Family-Centric:
Mereka suka fleksibeliti dalam jadual kerja tetapi generasi lama mungkin melihat sikap ini sebagai kekurangan komitmen, dan disiplin. Generasi Y yang profesional mempunyai visi tempat kerja yang berbeza dan mereka lebih mengutamakan keluarga dari kerja.

Achievement-Oriented:
Generasi initelah dipupuk dan dimanjakan oleh ibu bapa yang tidak mahu generasi ini membuat kesilapan seperti generasi sebelumnya. Generasi Y bercita-cita tinggi dan berorientasikan pencapaian. Mereka berkeyakinan, mencari cabaran baru dan tidak takut kepada persoalan yang remeh. Generasi Y mahu melakukan kerja yang bermakna dan proses pembelajaran yang kukuh.

Team-Oriented:
Generasi Y komited dengan kerja kumpulan. Mereka menghargai kerja berpasukan kerana dengan caraa ini mereka mendapatkan input dan kekuatan antara satu sama lain. Mereka setia dan mahu menjadi salah seorang ahli dalam pasukan.

Attention-Craving:
Generasi Y memerlukan perhatian dalam bentuk maklum balas dan bimbingan. Mereka perlu sentiasa diberi pujian dan keyakinan. Generasi Y boleh memberi manfaat yang besar daripada mentor yang bersifat memberi panduan dan membangunkan jiwa mereka.

Dari trait yang dibincangkan di atas, para pemimpin organisasi perlu membuat pengubahsuaian dalam situasi kerja, polisi dan pendekatan. Kebijaksanaan Bill Gates memahami serta melayani keperluan generasi Y ini, telah memungkinkan beliau meraih kejayaan besar dalam dunia maklumat. Information is POWER. 
Baca selanjutnya ...