.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012



Khamis, Ogos 30, 2012

Blog Bermaklumat atau Cantik?


SEBAGAI pemilik blog, tidak lain antara perkara yang menjadi tujuan keutamaan adalah untuk berhasil mengekalkan tempoh pembaca atau pelawat berada di blog anda lebih lama. Ini akan meninggikan peluang untuk berkempen, menjual sesuatu dan sebagainya sama ada secara langsung mahupun tidak.

8 teknik di bawah adalah antara yang boleh dipraktikkan untuk mengekalkan pembaca lebih lama di blog anda. Tidak semuanya berkesan untuk setiap blog. Ini adalah kerana ada beberapa faktor lain yang juga turut menjadi faktor bersama misalnya ketokohan pemilik blog, tema perbincangan utama sesebuah blog, masa yang dimiliki pembaca pada waktu itu dan lain-lain lagi.

Bagaimanapun, elok sekali kalau dapat menggunakan gabungan beberapa teknik ini. Blogger besar mengaplikasikan kebanyakan daripadanya. Cubalah mana-mana yang berkesan untuk anda.. 

  1. Permudahkan navigasi blog. Anda seharusnya fokus kepada elemen yang paling penting pada blog anda. hanya tayangkan apa yang memberi impak besar, sementara aksesori blog yang lain hanya akan membuatkan pembaca anda berasa terganggu dan berserabut sahaja. Pelawat menjadi tidak fokus pada pembacaan mereka dan tidak tahu sama ada perlu klik iklan itu atau klik bahagian ini.
  2. Penggunaan warna yang minima. Blog anda seharusnya tidak terlalu berwarna-warni. Pilihan yang paling bagus adalah gabungan dua atau tiga warna tema yang terang. Lebih baik lagi kalau warna untuk setiap seksyen blog anda berbeza. Sebagai contoh – ruangan konten dan sidebar seeloknya tidak berwarna sama.
  3. Gunakan gambar atau imej dalam post. Sudah terbukti dan digunakan secara meluas oleh ramai blogger. Post yang disertakan imej adalah lebih menarik dan melegakan emosi pembaca berbanding post yang hanya mengandungi perkataan demi perkataan sehingga tamat. 
  4. Cipta logo/header dan tagline yang unik. Ini adalah perkara pertama yang mencorakkan tanggapan pembaca terhadap blog anda. Ia memberi kesan yang besar. Jadi jangan abaikan. Ciptalah header atau logo untuk tema blog anda kecuali anda memiliki nama yang sedia unik dan tiada duanya (terpakai dalam kes saya hehee..) untuk dijadikan identiti blog anda. Juga cari satu tagline yang berkuasa dan mampu menggambarkan keseluruhan blog anda dalam satu ayat pendek sahaja.
  5. Tambah butang ‘call to action’. Orang tidak buat kalau tidak disuruh. Jadi tambahkan butang ‘Share to Facebook’ atau ‘Tweet to Twitter’ dalam setiap post anda. Galakkan mereka meninggalkan komen juga seringkali berjaya membina hubungan rapat di antara pelawat dan blogger berkenaan.
  6. Tajuk yang menarik dan beremosi. Kalau tajuk post anda tidak mampu menarik perhatian sesiapa, jangan salahkan orang lain kalau tiada yang membacanya! Apalagi untuk menjadikan mereka lepak lebih lama di blog anda. 
  7. Isi yang mudah difahami. Walaupun anda merasakan post anda cukup bernas dan releven, tidak bermakna ia juga begitu pada pembaca anda. Jadi selalu pastikan informasi yang anda bawakan mudah dihadam oleh semua lapisan masyarakat, mudah diingat dan mudah diakses. Selalu pastikannya!
  8. Pecahkan kandungan kepada tajuk kecil. Kebanyakkan pembaca akan mengimbas dahulu kandungan. Saya tahu kerana saya juga melakukannya. Saya percaya anda juga melakukan serupa. Sekiranya anda menulis sebuah post yang panjang atau membincangkan beberapa topik sekaligus, pecahkan post anda kepada beberapa tajuk kecil dan bezakannya dengan menggunakan ‘bold’ atau jenis tulisan yang berlainan. Penggunaan warna juga elok tetapi pastikan ia tidak menjadi terlalu berwarna-warni. Satu atau dua jenis warna dalam satu post sudah memadai. Ini akan memudahkan pembacaan dan menyenangkan mereka mencari tajuk-tajuk kecil di dalam post tersebut. Misalnya – dalam post ini saya menggunakan ‘bold’ untuk memcahkan daripada satu teknik kepada teknik yang lain.

InsyaAllah dengan mengamalkan petua-petua ini, anda akan mampu mengekalkan pembaca lebih lama di blog dan seterusnya bolehlah ke langkah seterusnya misalnya menjana pencapatan, membina kredibiliti atau lain-lain tujuan yang sudah anda fikirkan. 

Sumber Asal: Bagaimana Mengekalkan Pembaca Lebih Lama Di Blog Anda? - Julmazli Dot Com 
Baca selanjutnya ...

Syaitan Pada Persepsi Tun

Pada 22 Ogos lalu, dalam entri blog Dr Mahathir di chedet.cc/blog/ bertajuk ‘Change’ menyebut 'Better the devil you know than the angel you don’t' yang membawa maksud lebih baik syaitan yang anda kenali daripada malaikat yang anda tidak dikenali’ yang menggesa pembaca supaya tidak menyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang disifatkannya sama dengan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama.

Pada sambutan rumah terbuka sempena Hari Raya baru-baru ini, Dr Mahathir dilaporkan berkata, syaitan yang dimaksudkannya dalam blog itu merujuk kepada kerajaan Barisan Nasional (BN). Dalam pada itu, dia menyatakan malaikat banyak buat salah pada Tuhan.

Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din berkata, pegangan dan pandangan terhadap syaitan dan malaikat oleh Tun itu adalah silap dan perlu bertaubat. Menurutnya, tiada istilah atau ayat di dalam al-Quran yang menjelaskan malaikat lebih buruk berbanding dengan syaitan.

“Malaikat adalah makhluk yang tidak pernah derhaka kepada ALLAH dan melakukan apa sahaja yang diperintahkan. “Oleh itu, umat Islam tidak boleh mengambil pepatah Inggeris itu kerana ia boleh merosakkan akidah,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Pada teman la, wartawan-wartawan tolong lah bantu Tun, iaitu jangan lah tanya kepada dia   perkara-perkara yang bukan bidangnya. Jika ditanya, macam-macam lah perkara bidaah dan merapu yang keluar.   Dia dah berusia. Jika ada peluang nasihatkan dia supaya dia sentiasa berada di jalan yang lurus. Di samping itu, ulama muda seperti Fahtul Bahri Mat Jahaya boleh buat dailog dengan Tun supaya tasawwur Islamnya tepat  dan betul. Buat program pencerahan dengan Tun supaya ketika dia diwawancara tidak lagi merapu.



Baca selanjutnya ...

Jumaat, Ogos 24, 2012

Masjid Sg Lancang Warisan Moyang


Pada 2 tahun lepas, emak teman pernah berpesan kepada teman serta adik beradik supaya imarahkan lah masjid kampong jika sesekali balik ke kampong kerana menurutnya ia adalah satu-satunya warisan moyang Haji Muhammad yang masih ada. 

Menurut sejarah masjid ini, Masjid Ar Rahmaniah ini didirikan pada tahun 1912 dengan diketuai oleh Tn. Hj. Muhammad bin Hj. Abd Rahman bersama orang kampong. Pada 1961, masjid ini telah dibina semula dan dibesarkan dengan diketuai oleh Tn. Hj. Abd Wahab bin Hj Ismail, Tn Hj. Husin bin Hj Abd Aziz dan Tn. Hj Sapwi bin Hj Mohd Saman dengan mendapat bantuan dari Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dan Pejabat Agama Negeri Perak dengan sokongan orang ramai. Itu sejarah pembangunan dan kegemilangan Masjid Sg. Lanchang, Rungkup Perak. 

Pesanan emak supaya imarahkan tersebut rupa-rupanya bersebab. Baru-baru ini, 2 hari selepas Syawal 1433, semasa menunggu solat isyak di masjid tersebut, berbual mesra di beranda masjid dengan rakan-rakan yang menetap di kampong, mereka mengemukakan isu bilangan jamaah kampong yang berkurangan. Menurut mereka, jika diharapkan orang kampong Sg Lanchang sahaja, kemungkinan nak buat solat Jumaat pun tidak cukup makmum. Ini disebabkan kebanyakan pemuda telah berhijrah ke bandar mencari rezeki dan kehidupan yang lebih baik. Menurut mereka lagi, semasa solat 5 waktu pun ada yang tidak hadir ke masjid walaupun rumah mereka berdekatan. Di samping itu, mereka juga turut meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tok imam masjid yang telah diberi elaun tidak melaksanakan peranan dan tanggungjawab sepenuhnya sebagai imam. Menurut mereka, tok imam ni kadang-kala ada kadang-kala tiada bertugas terutama solat subuh. Untuk dilantik imam baru, tiada pelapis dan pengganti. Malah AJK masjid pun telah lama tidak bermesyuarat. Menurut sumber dari Ahli Mesyuarat Majlis Agama Islam Perak, mesyuarat pengesahan AJK masjid bagi seluruh negeri Perak belum dijalankan.  Di mana silapnya, teman pun tak tahu. Jabatan Agama Islam Perak sibuk atau pengerusi mesyuaratnya sibuk kot.

Bagi teman, setiap anak Sg. Lanchang di kampong atau di perantauan yang merasakan pentingnya peranan masjid Ar Rahmaniah demi kelangsungan fungsi sosial, ekonomi, pendidikan dan rohani, mari lah kita sama-sama mengimarahkan masjid kita. Jika kita masih diberi tenaga oleh Allah, kita bantu masjid kita supaya bertambah ceria dan bersih. Jika kita masih diberikan masa, kita turun ke masjid meramaikan jamaah, jika kita diberikan kelebihan harta, kita infak (derma) untuk pembangunan masjid.

Baca selanjutnya ...